A început seria de evenimente pentru Aniversarea a 550 de ani de atestare documentară a oraşului Sfântu Gheorghe
Aproape 2000 de oameni au sărbătorit ziua de naştere a oraşului

Cu ocazia festivităţii de deschidere a şirului de evenimente pentru aniversarea a 550 de ani de atestare documentară a oraşului Sfântu Gheorghe, eveniment care s-a numit „Cadoul meu, oraşului Sfântu Gheorghe”, cetăţenii urbei au oferit daruri oraşului şi unii altora.

În timp ce darurile aduse de locuitorii oraşului se adunau, obiectele fiind foarte variate, pe scena ridicată în Piaţa Libertăţii, luând forma a 14 producţii, cei 99 de participanţi au dăruit spectatorilor, cadoul lor simbolic.

Primarul Antal Árpád András, în discursul lui de deschidere a festivităţilor, căutând răspunsul la întrebarea dacă sunt sau nu sunt mulţi 550 de ani, a spus că oraşul nostru era atestat deja de 31 de ani, atunci când Cristofor Columb a descoperit America şi că Sfântu Gheorghe a primit titulatura de oraş, cu 34 de ani mai devreme decât Bucureştiul. În timpul festivităţii, primarul a oferit oraşului un cub de construcţii. „Eu cred în construcţii, şi cred că împreună vom putea transforma acest oraş într-unul mai bun, mai frumos, deoarece Sfântu Gheorghe merită, dar şi noi merităm să trăim într-un oraş mai bun.”- a mai spus primarul  Antal Árpád András.

În cadrul evenimentelor, s-au strâns peste 200 de cadouri, cele mai multe fiind simbolice, dar locuitorii oraşului au dăruit şi cadouri confecţionate de mână şi cadouri cu caracter personal. Printre cadouri a fost şi o mică poartă secuiască, sculptată în lemn, fotografii vechi, bilă de sticlă şi a apărut şi un carneţel de la IAME. Domnul  Szőts Dániel a dăruit oraşului o ghiulea pe care, dumnealui ore în grijă de 70 de ani, şi care a fost scoasă din zidul Bisericii Fortificate. O fetiţă a dăruit un desen înrămat, fiind desenată o familie din Sfântu Gheorghe, iar o altă fetiţă, spunând că a adus toată averea ei, a dăruit oraşului, un inel.

Aceste cadouri au fost expuse în vitrina Expoziţiei de Artă Contemporană „MAGMA”, urmând ca din toate să se creeze un singur obiect, şi acesta fiind, la rândul lui, expus.

Acest program diversificat a fost posibil de realizat cu ajutorul ilustrelor personalităţi din oraşul nostru. Programul a fost început de Orchestra de Cameră „Sepsi”, urmată de o demontraţie care a tăiat răsuflarea spectatorilor, a tânărului talent de motocross din oraşul nostru, Tompa  Krisztián.

Trupa de Teatru de Păpuşi „Cimborák ” a reuşit să aducă zâmbete pe faţa tuturor, mici şi mari, de-opotrivă, cu spectacolul „Vitéz László”.

Multiplul campion naţional la karate, Vass László Hunor, împreună cu elevii lui, a ţinut o spectaculoasă demonstraţie de arte marţiale. Grupul de debate a fost reprezentat de tânăra  Simina Gheorghincă, iar tenorul  Bálint József a cântat „Torna a Surriento”.  Ütő Gusztáv a dăruit spectatorilor o performanţă special visată pentru această ocazie, iar actriţele Teatrului „Andrei Mureşanu”,  Duţa Guruianu  şi  Sebastian Marina au pus în scenă un fragment din Caragiale.

Echipa Sepsi BC şi-a adus ultimul trofeu, şi baschetbalistele au împărţit autografe, fanilor.

După cele mai iubite melodii de opereta şi musical al Annamariei Dancs, a urmat spectacolul de vioară a lui Kelemen István şi Gáspár Csaba, „Improviziok”. Seara s-a încheiat cu teatru prin foc, producţia comună a Snaps Vocal Band şi a Teatrului de Mişcare „Studio M”.

Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, împreună cu instituţiile partenere, în cadrul şirului de evenimente de Aniversare a 550 de ani de atestare documentară a oraşului Sfântu Gheorghe, pe tot  parcursul anului, va organiza o serie de programe culturale, creative şi distractive, pentru a cinsti onorabila vârstă de 550 de ani a oraşului.


<< înapoi
Galerie foto:
Cadoul meu pentru Sfântu Gheorghe - Festivitate de deschidere a evenimentelor aniversare Sfântu Gheorghe, oraş de 550 de ani - 30 martie 2011 - foto, Vargyasi Levente