Târg tradiţional în amintirea celor vechi - Invitaţi
SÉGERCZ FERENC ŞI PRIETENII – invitată ANA CRISTINA LEONTE (Bucureşti)

Combină muzica din zonele ardeleneşti şi moldoveneşti cu elemente de jazz, dând astfel muzicii lor o tonalitate aparte, continuând intenţiile  de dinainte ale formaţiilor Fabatka şi Égvilág...

În spectacolele pentru copii transmit aceeaşi lume muzicală, în joacă, într-o formă care să placă şi copiilor, un rolul principal având cântăreaţa Kovács Linda, prin al cărei simţ pedagogic deosebit reuşesc de fiecare dată să mobilizeze în joc şi copiii.

 

QUARTETUL NICOLA PAROV ŞI HERCZKU ÁGNES

24 septembrie, sâmbătă, ora 21

Dacă vine vorba despre muzica internaţională şi stilul etno-contemporan, numele Nikola Parov este de neocolit, deoarece este unul din pilonii de bază ai acestui stil divers şi dinamic al muzicii, atât în ţară cât şi în străinătate. Ca om de bază al formaţiei ZSARÁTNOK, din anii 80, al formaţiei BARBARO, din anii 90 şi ca membru fondator al formaţiei RIVERDANCE, şi-a lăsat cartea de vizită în fiecare colţ al lumii.
A compus muzica pentru spectacolul de dans  LEGENDA SOARELUI, cu care a dărâmat stilul care a persitat mai multe decenii în Ungaria, stilul apăsător „folcloric”, schimbându-le cu o abordare mai largă, personală a muzicii. De la începutul anilor 2000, inspirat de folclorul maghiar şi cel din Bazinul Carpatic, îşi pregăteşte înregistrările şi concertează în ţară şi străinătate împreună cu cei mai talentaţi cântăreţi autohtoni (Herczku Ágnes, Szalóki Ági, Bognár Szilvi).


BALOGH KÁLMÁN & CIMBALOM GIPSY BAND

25 septembrie, duminică, ora 21

Interesul lui Balogh Kálmán pentru diferite stiluri de muzică a adus la viaţă formaţia Cimbalom Gipsy Band. Colegii de trupă sunt toţi maeştri ai instrumentelor lor, fiind capabili de cele mai virtuoase solo-uri. Mulţumită acestor calităţi, pot pune în aplicare orice idee muzicală. De obicei, pornesc de la o temă muzicală cunoscută, dar abordarea este cu totul nouă. Sub mâinile muzicienilor, aceste teme prind o nouă viaţă, pline de umor, prin amestecarea diferitelor stiluri şi genuri muzicale şi totuşi nu se produce o ruptură în unitatea muzicală. De aceea, în concertele lor se aude muzica mai multor culturi, acesta fiind unul din motivele pentru care formaţia este foarte iubită atât în Ungaria cât şi în străinătate, susţinând foarte multe concerte. Putem numi muzica lor, pe bună dreptate, muzică universală, în sensul cel mai larg al cuvântului, deoarece în repertoriul lor regăsim, pe lângă muzică populară autentică maghiară, atât muzica spaniolă flamenco, cât şi folclorul diferitelor ţări balcanice. Nici componenţa instrumentelor nu este obişnuită, căci  viorile, ţambalul şi contrabasul tradiţionale sunt completate de trompetă şi gitară. Din jocul de scenă captivant al formaţiei se degajă bucuria de a cânta, care electrizează şi publicul.


SZÁSZCSÁVÁS BAND

24 septembrie, sâmbătă, ora 19

Din satul Szászcsáváson cu 900 de locuitori, din Kis-Küküllő provine această formaţie de coarde, acest trio de vioară, vioara a doua şi contrabas. Vioara se pretează la muzica clasică; vioara a doua este răspândită în Ardeal, este ca o violă în gama d1, ale cărei trei corzi răsună deodată. Trioul se poate  completa cu un alt prim violonist şi cu un al doilea violinist.
Muzicanţii ţigani dinSzászcsávás sunt cei mai renumiţi din zonă, de mai multe generaţii: deşi nu fac parte din cor, cunosc şi ei foarte bine toate cântecele. Oamenii care alcătuiesc Szászcsávás Band sunt prim-violonistul Jámbor István, cunoscut cu porecla de  “Dumnezu”, fratele lui Csányi Mátyás zis “Mutis”, contrabasist, şi cumnatul lor Mezei Ferenc zis “Csángáló”, al doilea violinist.
Repertoriul acestei formaţii este foarte diversificat. Unul din motive este acela că ei cântă atât pentru maghiari şi români, cât şi pentru ţigani, aşa cum vor face şi la Sfântu Gheorghe.


Formaţia FOLKER

25 septembrie, duminică, ora 11

Membrii formaţiei Folker – atât individual cât şi împreună – de mai mulţi ani se ocupă cu păstrarea tradiţiilor populare maghiare, folclorului, dansului popular, interpretării muzicii populare şi cu instruirea copiilor şi adulţilor prin funcţionarea orelor de dans.
Printre scopurile lor figurează păstrarea culturii cântecului şi dansului popular, transmiterea acestei comori folclorice şi popularizarea acestora în rândul publicului şi opiniei publice din ţară şi străinătate.
Formaţia Folker activează din 1991, în diferite componenţe. De-a lungul timpului a avut mai multe colaborări cu  Formaţia de Dansuri Háromszék şi cu Formaţia Populară Naţională Secuiască Harghita. Formaţia a realizat coloana sonoră pentru mai multe filme şi spectacole.
În 2008 a făcut un turneu în Ungaria, cu spectacolul de promovare al discului Kecsketánc, care s-a bucurat de un mare succes,  în mai multe localităţi.
   

ISTVÁN ILDIKÓ ŞI PRIETENII

25 septembrie, duminică, ora 17

Interpretează muzică ardelenească, dar în special secuiască.
În această componenţă evoluează din 2009 şi ţin concerte la festivaluri naţionale şi internaţionale, la zile ale oraşelor şi satelor. În timpul anului predau cântece şi dansuri populare, organizează seri de dans, iar în cursul verii organizează tabere de învăţare a dansurilor populare.
 

 
NEMEZ

25 septembrie, duminică, ora 19

Interpretează prelucrări ale muzicii populare maghiare în stil jazz, blues şi funk.
Formaţia a luat fiinţă în 2007 şi de atunci au participat la multe festivaluri din ţară şi străinătate, au concertat la zile ale oraşelor şi satelor, le-au apărut două albume, Ötösfogat (2007) şi Tudtam én...(2010).

 
MINESTRONE BAND

25 septembrie, duminică, ora 13:30

Această formaţie ardelenească, din Sfântu Gheorghe, (T.V.O. Tribute) s-a înfiinţat în 2010, la sfârşitul lunii septembrie. Ceea ce au ei aparte, este că interpretează numai la “zaruózavaturi”, aşa că înainte de spectacol, şi spectatorii pot urmări cu atenţie procesul de fabricaţie a “instrumentelor”. Pentru un spectacol folosesc 15-20 kg de legume, şi spectatorii de diferite vârste consideră acest lucru deosebit de distractive. Formaţia nu este compusă numai din muzicieni de carieră, din ea făcând parte elevi, oameni din presă, profesori şi bucătari care după spectacol, din “instrumente” pot face o supă sau tocană minestrone.
 



<< înapoi